How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Forum rules
Can't get a mod to work?
Try these... FIRST!

http://www.davoonline.com/phpBB3/viewforum.php?f=6
windblade
Corporal
Corporal
Posts: 94
Joined: Sun Jul 31, 2011 8:20 pm

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby windblade » Sun Sep 18, 2016 1:19 am

just found this and....i have a HUGE problem
(note i have the origin version of the game, and the proper installation order for patches, and expansions and i have a custom path for installed games(D:\Games\Origin Games\SPORE Galactic Adventures( <- thats where origin installed GA, and spore and cute and creppy have their own folders named the same way "SPORE" and "SPORE Creepy Cute Parts Pack")

ok the huge problem is THERE IS NO PROPERTIES.TXT anywhere -_-

also it is a problem becaus i cant disable the intro "movie" either, another trick that uses that file

edit: fixed that downloading a properties.txt file, in a moment i will test te 60fps

User avatar
Static696
Sergeant
Sergeant
Posts: 116
Joined: Sun Aug 21, 2016 12:12 pm
Location: somewhere on earth
Contact:

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby Static696 » Wed Nov 23, 2016 11:11 am

windblade wrote:just found this and....I have a HUGE problem
(note i have the origin version of the game, and the proper installation order for patches, and expansions and i have a custom path for installed games(D;\Games\Origin Games\SPORE Galactic Adventures( <- that's where origin installed GA, and spore and cute and creepy have their own folders named the same way "SPORE" and "SPORE Creepy Cute Parts Pack")

ok, the huge problem is THERE IS NO PROPERTIES.TXT anywhere -_-

also, it is a problem because I can't disable the intro "movie" either, another trick that uses that file

edit: fixed that downloading a properties.txt file, in a moment I will test te 60fps

if you have origin then it should be here

Code: Select all

C:\Program Files (x86)\Origin Games\SPORE Galactic Adventures\Data\Config

if it isn't then I don't know
also, the highest I've seen it go is at 156fps!!

windblade
Corporal
Corporal
Posts: 94
Joined: Sun Jul 31, 2011 8:20 pm

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby windblade » Sun Dec 04, 2016 3:28 am

as i said it didnt exist and my game was installed on a partitions, the path i provided (D;\Games\Origin Games\SPORE Galactic Adventures( <- that's where origin installed GA, and spore and cute and creepy have their own folders named the same way "SPORE" and "SPORE Creepy Cute Parts Pack")
so thats why i had to download the properties.txt, and that fixed it, but again, it didnt exist to begin with

razzthefreak
Poster of the New User Apocalypse
Poster of the New User Apocalypse
Posts: 1
Joined: Sat Sep 16, 2017 9:43 am

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby razzthefreak » Tue Sep 19, 2017 6:56 am

For me it just says config error when I start the game now. Any ideas?

Goldstar345AJ
Poster of the New User Apocalypse
Poster of the New User Apocalypse
Posts: 1
Joined: Sun Jan 07, 2018 5:31 am

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby Goldstar345AJ » Sun Jan 07, 2018 5:33 am

HOLY MOLY!! I NEVER THOUGHT SPORE COULD BE AS GREAT AS THIS!!! THIS IS AMAZING!!! TY FOR SHARING THIS!!! :D

User avatar
GrᴏxEmpire
Recruit
Recruit
Posts: 12
Joined: Sun Oct 01, 2017 9:48 am

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby GrᴏxEmpire » Sun Mar 11, 2018 3:26 pm

Thanks, This really makes the grox and other creatures look more awesome
Image

User avatar
Hightlyze
Private
Private
Posts: 26
Joined: Sat Feb 09, 2019 3:00 am

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby Hightlyze » Mon Apr 01, 2019 11:56 pm

what about 120 fps?

rob55rod
Tech Support
Tech Support
Sergeant Major of the Davo Army
Sergeant Major of the Davo Army
Posts: 4012
Joined: Sat Jul 02, 2011 9:50 am
Location: Zelem's Nexus, rebuilding.

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby rob55rod » Tue Apr 02, 2019 9:12 am

Hightlyze wrote:what about 120 fps?

The answer is in the OP.
Having trouble with the Spore ModAPI Launcher Kit? Get help here!

If you're reading this, you have my permission to build off of my mods as long as I am credited. Please don't mirror my work unaltered, unless I no longer provide a working download.

User avatar
M,E,M,E,S
Recruit
Recruit
Posts: 18
Joined: Sat Sep 29, 2018 5:08 pm

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby M,E,M,E,S » Wed Apr 03, 2019 5:01 am

Ok how do you get 120 fps?
Spore modder is kinda cool

Triple_sSs
Poster of the New User Apocalypse
Poster of the New User Apocalypse
Posts: 1
Joined: Tue Mar 17, 2020 12:36 am

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby Triple_sSs » Fri Mar 20, 2020 9:00 pm

Hey there,
I just wanted to come here and post about a caveat that I've noticed with this 60fps mod, since looking around online I've noticed that others seem to have this issue as well but it hasn't been talked about here yet.

If you only have the Spore base game plus the Creepy & Cute parts pack installed, this mod does NOT work for some reason. I tried editing the text files with just the base game installed and it worked great, but once I installed the C&C pack the mod suddenly stopped working somehow. I've tried to figure out why it wasn't doing 60fps anymore but to no avail. The only workaround seems to be either uninstall C&C, or get the Galactic Adventures EP installed as well and apply the mod afterwards.
I think this info should be added to the OP so others can know about this as well.

Also while I'm at it, I think it's better set the number in ConfigManager.txt to 16 instead of 17.
17 actually sets the frame rate to 58.8 (1000ms / 17) which can create screen jitter on a screen with a 60MHz refresh rate, but set at 16 it's at 62.5
It may be a bit higher but this way it should help prevent jidder and look a bit smoother. Found this out at PCGamingWiki: https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Spore#High_frame_rate

CrispyRam
Poster of the New User Apocalypse
Poster of the New User Apocalypse
Posts: 1
Joined: Sat May 09, 2020 4:41 pm

Re: How to play Spore at 60 fps!!! - Remove 30 fps limit

Unread postby CrispyRam » Sat May 09, 2020 4:45 pm

Hey, I'm not expecting an answer, but I've tried all that I can think of. This trick worked roughly two hours, and when I started the game again, it stopped.
I've uninstalled the game several times, even deleting my save files and all, but nothing seems to work.
I'm playing on a 144hz monitor and have a GPU way too powerful to handle this game ahah, so I don't think the problem is coming from here


Return to “Tutorials”